Maraština

Maraština

Smatra se autohtonom sortom, vjerojatno spada u skupinu Malvasija. Rasprostranjena je u cijeloj vinogradarskoj regiji primorske Hrvatske.

Grozd je velik, dugačak, cilindričan ili stožast s izraženim krilcima(rukavima), zbijen, bobice su male, okrugle, ovisno o položaju obojene od zelene, zlatnožute do jantarne boje.

Dozrijeva krajem rujna a pri tom nakuplja od 90-110 ͦOe i 4-7 g/l kiselina, a zbog nakupljanja dosta šećera koristi se za pravljenje desertnog vina (Prošek).

Kvalitetna i vrhunska vina, snažna, zelenkastožute, zlatnožute do slamaste boje, prevladavaju arome na zrelo voće i med, visokih alkohola i blagih do srednjih kiselina, puno na okus. Poslužuje se rashlađena na 10 ͦC i uz bijelo meso (može i sa žara) i uz oboritu ribu.